De linkeroever van de ijzer vanaf het staketsel tot in de jachthaven KYCN bestaat uit beton. Door het getij komt een gedeelte ervan twee maal per dag onder water en droog te vallen.
Het is iets waar men weinig aandacht voor heeft. Nochtans daar is een leven van zeewieren. Zeewieren behoren niet tot de planten, maar tot de protista (eencelligen met celkern) en bacteriƫn (eencelligen zonder celkern). De wieren komen in verschillende dieptes op de glooiing voor. Wieren hechten zich op een vaste ondergrond. Er zijn duizenden soorten wieren. Ze hebben verscheidene kleuren en vorm.
Om hiervan ten volle te genieten is het wachten op laag water.
Meer info over wieren: www.zeewierwijzer.nl
Het bovenste gedeelte van de helling dat onder normale omstandigheden niet onder water komt herbergt in de kleinste spleten tussen het beton een verscheiden plantengroei.
Een wandeling vanaf het staketsel tot aan de jachthaven kycn.
|
Tot een eind ver langs de havengeul heeft de zilte lucht en de soms gure zeewind zowel op de plantengroei van de oeverhelling als op de beplanting langs de wandelweg zijn invloed. De bomenrij is aangeplant tot aan het begin van de wandelweg maar zijn over een lengte afgestorven door de hiervoor aangehaalde oorzaak. Merk eveneens aan de eerste bomen de schade aan de noordkant veroorzaakt door de gure noorderwind.
We wandelen verder en genieten van de pure wilde natuur.
Wat een kleurenpracht op de helling naar de kuisbank. | ||
Wandel en neem de tijd om te genieten van de natuur. |